Ar rudenį gimę kūdikiai gyvena ilgiau?

2012-07-16

Gera žinia rudenį gimusiems kūdikiams: tikėtina, kad vaikai gimę rugsėjo – lapkričio mėnesiais gyvena iki 100 metų.

Mėnuo, kada jūs gimėte, gali lemti terpę, kurioje jūs vystotės būdami gimdoje ir atėję į šį pasaulį. Įrodyta, kad tai gali paveikti jūsų elgesį, genetiką ir turėti ilgalaikį poveikį sveikatai.

Vis dėlto mokslininkai neatmeta galimybės, kad šis privalumas gali būti dėl socialinės ir ekonominės padėties, kuri taip pat turi įtakos vaiko vystymosi aplinkai šeimoje.

Leonidas Gavrilovas ir Natalija Gavrilova iš Čikagos universiteto, surinko daugiau negu 1500 šimtamečių gimusių 1880 – 1895 metais JAV, duomenis. Jie palygino jų gimimo ir mirties duomenis su jų brolių, seserų ir sutuoktinių. Mokslininkai padarė išvadą, kad daugiau šimtamečių buvo gimę rudenį nei pavasarį. Jie taip pat išanalizavo visus gimimo JAV per metus šiuo laikotarpiu atvejus, kad išsiaiškintų, gal šiuo metų laikotarpiu tiesiog gimė daugiau žmonių. Reikšmingo svyravimo nebuvo pastebėta.

Dauguma šimtamečių gimė rugsėjo – lapkričio mėnesiais ir tik keletas jų gimė kovą, gegužę ar liepą.

„Populiariausias šios išvados paaiškinimas – sezoninės infekcijos, su kuriomis susiduriama ankstyvajame amžiuje, padaro ilgalaikę žalą žmogaus sveikatai“, – sako L. Gavrilovas, kuris neseniai pristatė savo darbą kasmetiniame Amerikos populiacijos asociacijos susirinkime, vykusiame San Franciske. – „Kitas galimas paaiškinimas – vitaminų trūkumas ir sezoninis hormonų svyravimas.“

Sezoninių infekcijų hipotezė sutampa su išvada, kad šis poveikis buvo daug ryškesnis iki 1889. „XIX amžiaus pabaigoje mirtingumas nuo infekcinių ligų, ypač vasaros infekcijų, mažėjo“, – sako Gavrilovas.

Gavrilovų išvados sutampa su ankstesniais daktaro Aleksandro Lerchlo iš Vokietijos Jacobso universiteto tyrinėjimais. Aleksandras Lerchlas studijavo gimimo mėnesio ir galimos gyvenimo trukmės santykį Vokietijoje.

„Šie duomenys beveik visiškai sutampa su mano išvadomis, kad žmonės gimę spalio – gruodžio mėnesiais statistiškai miršta daug vėliau“, – sako Gavrilovas.

1 žvaigždutė2 žvaigždutės3 žvaigždutės4 žvaigždutės5 žvaigždutės (No Ratings Yet)
Loading...